Selasa, 31 Julai 2012

Resepi Biskut Crunchy Coklat Chip


Resepi asal dari rumah mamafami tapi akak c & p dari blog Puan Ummi di Kuantan yang baru dapat hadiah birthday BM...akak jugak yang belum dapat lagi benda tu...

Bahan A:-
  • 125 gm butter
  • 125 gm marjerin (*ummi guna sume butter)
  • 1 sudu besar shortening
  • 160 gm gula halus
  • 1 biji kuning telor
  • 1 sudu kecil esen vanila
Bahan B:-
  • 230 gm tepung gandum ) ayak
  • 20 gm serbuk koko ) bersama
  • 100 gm chocolate chips
  • 50 gm white chocolate chips (boleh gantikan dengan chocolate rice)
  • 50 gm badam cincang (roasted)
  • 50 gm nestum (*ummi ganti dgn cornflakes..)
Cara Membuat:-
  • Pukul butter, marjerin, shortening dan gula sehingga sebati.
  • Masukkan kuning telor dan esen vanila. Gaul rata.
  • Masukkan bahan B perlahan-lahan dan kacau dengan senduk kayu/spatula.
  • Sudukan adunan kecil2 (besar guli) dalam loyang (adunan akan mengembang sedikit ketika membakar).
  • Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
  • Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.

2 ulasan:

adda syuhada berkata...

kalau buat untuk raya pun ok ni...senang pun senang..takut buat skrg xsempat raya jer..hehehe

Hidayah Bach berkata...

dayah suka buat cookies coklat chip , tapi tak pernah try resepi yg campur nestum@cornflakes lagi..
ingat nak try la nanti..
:)

thanks kak , share resepi.
:)