Ni rupa ayam yang belum di goreng....selalunya akak perap semalaman...kalau nak cuba resepi ni cubalah.....sedap di makan panas-panas.....
Bahan-bahannya
- 1 ekor ayam (dibersihkan dengan tpg gandum nak hilang bau hanyir)dan dipotong 16
- 1/2 sudu teh jintan putih*
- 2 sudu teh jintah manis*
- 2 sudu teh ketumbar*
- 4 biji bawang putih*
- 1 inci halia*
- 3 batang serai*
- 4 sudu makan rempah kari (apa-apa jenama pun boleh)
- 1 suduh teh gula dan 1 1/2 sudu teh garam (sape nak masin boleh lebihkan)
- 1 sudu makan serbuk kunyit
- 1 sudu makan tepung jagung
- 2 tangkai daun kari
- Minyak masak
- Kisar semua bahan bertanda *
- Selepas tu masukkan ke dalam ayam.
- Masukkan juga rempah kari, gula, garam, serbuk kunyit, daun kari dan tepung jagung.
- Sebaiknya di perap semalaman...kalau nak cepat 1 jam pun boleh.
- Gorenglah apabila hampir nak makan.(nanti dah sejuk kurang sedap)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan