Isnin, 29 April 2013

Ayam Masak Merah Madu Dan Nasi Hujan Panas Lagi


Salah satu makanan kegemaran anak-anak.  Kalau buat selalunya habis.

Bahan-bahan
  • 1/2 ekor ayam potong 8
  • 1 biji bawang besar
  • 4 biji bawang kecil
  • 5 biji bawang putih
  • 4 sudu besar cili kisar
  • 3-4 sudu besar cili sos
  • 1 sudu besar tomato sos
  • 2 sudu besar madu
  • 1 batang serai-ketuk hujung
  • 1 biji bawang besar-hiris bulat
  • minyak
garam
Cara-cara
1.  Bersihkan ayam dan toskan.  Masukkan garam dan serbuk kunyit dan goreng.  Tak payah garing.
2.  Kisar bawang besar, bawang kecil dan bawang putih.
3.  Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai sehingga terbit bau.
4.  Masukkan cili kisar  dan kacau sehingga cili masak dengan api sederhana.
5.  Masukkan sos cili dan sos tomato dan sedikit air.
6.  Setelah itu masukkan madu dan tambah lagi sedikit air.
7.  Masukkan ayam dan bawang besar dan kacau sehingga kuah pekat sedikit.
8.  Masukkan garam jika perlu dan bolehlah di angkat.
9.  Hidangkan dengan nasi sedap (nasi beraini ker, nasi tomato ker)
Selalunya makan dengan nasi sedap.  Barulah best.  Kali ni akak rajin nak mewarnakan nasi ini.
Selalunya makan dengan nasi sedap.  Barulah best.  Kali ni akak rajin nak mewarnakan nasi ini.
Bahan-bahan
  • 4 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 10 minit
  • 6 cawan air
  • 2 kiub pati ayam
  • 2 helai daun pandan-disiat dan disimpul
  • pewarna merah, hijau dan kuning
Bahan Tumis
  • 1/2 inci halia - akak hiris  lebar
  • 2 ulas bawang putih - mayang
  • 1/2 biji bawang besar - mayang
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu besar minyakmentega
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
Cara Memasak:-
1.  Panaskan minyak dan mentega, tumiskan bahan yang dihiris dan rempah 4 sekawan tadi hingga naik bau. 
2.  Masukkan beras dan gaul rata sebentar. 
3.  Masukkan air, kiub ayam, garam dan daun pandan. 
4.  Kacau sekejap dan biarkan nasi masak. 
5.  Bila nasi telah kering, ambil chopstick dan buatkan 3 lubang di atas nasi dan tuangkan setiap lubang dengan 3 warna secara berasingan.    
6.  Bila nasi telah benar-benar masak, kaup balik nasi hingga rata dengan chopstick untuk mengelakkan nasi patah.

1 ulasan:

Fazliana Jamil berkata...

Hoihoi terliurnyeerr. Nak try buat lah nanti resepi menarik ni. Oh ye nanti kalau ada masa jemput2 ye singgah blog saya http://www.mamafisya.com/