Isnin, 2 September 2013

Resepi Mee Goreng Mamak

Assalammualaikum
Kalau makan mee goreng kat kedai mamak memang umphhh tapi suami selalu komen sebab tak nampak udang, ayam ataupun bahan yang lain.  Cuma buh tahu dan cucur udang ajer ..kalau nak ayam kena beli ayam goreng.
Kenalah bayar lebih kan..buat sendiri pun sodap sebab sekarang ni satu pinggan mee goreng dah harga RM4.50 sepinggan.
  • 500 gm mee kuning
  • 100 gm daging -hiris nipis
  • 100 gm fish cake -akak tukar ke fish ball
  • 1 cawan taugeh-tak letak
  • 1 mangkuk sawi [potong kecil]
  • 3 sudu cili mesin.~~ nak pedas bubuhlah lebih
  • 1 sudu rempah kari
  • 3 sudu kicap pekat
  • 2 sudu minyak masak
  • 1 labu bawang besar [cincang halus]
  • 1 cawan putih telur
  • 3 biji cili hijau [hiris nipis]tukar ke cili merah

Cara.
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
2. Masukkan daging dan kacau rata.
3. Masukkan fish cake. Biar sebentar.
4. Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
5. Masukkan taugeh dan sawi.
6. Ketepikan mee dan masukkan telur di tengah-tengah kuali.
7. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
8. Masakkan mee agak kering.
9. Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan

4 ulasan:

Gee® berkata...

Sedapnya mee mamak....

kak ina kl berkata...

memang sedap, cubalah yer

Unknown berkata...

sedap3..
www.mommyanneshop.com

Unknown berkata...

My Brother Suggested I Might Like This Blog. He Was Entirely Right. This Post Truly Made My Day. You Can Not Imagine Just How Much Time I Had Spent For This Info! Thanks! cara daftar sbobet