Khamis, 19 Julai 2012

Danish Butter Cookies




Akak memang suka makan biskut Danish Butter Cookies ni..kalau beli memang anak-anak ngap laju-laju sampai akak kena pesan..tinggal sikit untuk mak ayah yer.  Sekarang ni kalau beli kukis ni dalam tin memang mahal kan.  Akak cuma beli bila ada offer ajer.

Oleh sebab tenguk geng masak memasak ada tepek resepi ni, akak pun merajinkan diri buat kukis ni.  Oleh sebab tamak punya pasal akak buat sampai 2 adunan.  Ikut resepi kena masuk dalam beg aising pastu paipkan ikut stail macam dalam pasaran.
Aduhai bagai nak pengsan akak picit tapi susah nak keluar..lelama akak ambil acuan buat kueh dahlia akak bentukkan bunga ni.  Lantaklah labu..janji siap dan boleh di makan.

Bila makan kukis ni memang cair di mulut tapi idaklah 100% macam yang di jual tu.  Resepi ni sumbangan dari Fida@myresipi.com


Bahan-bahan ( 50 keping, lebih kurang )

125 g mentega (1/2 buku)
45 g gula icing (1/3 cwn)
140 g teoung Top/gandum* (1 1/4 cwn)
1/4 sk baking powder* - (*ayak bersama)
1/2 sk butter oil atau 1 sk esen vanilla
choc chips atau kismis - utk hiasan
gula halus - utk tabur (opt)
Cara-cara
  1. Putar mentega dan gula icing hinga berkrim.Masukkan butter oil atau esen vanilla dan akhir masukkan campuran tepung Top/gandum dan pukul sebati.
  2. Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam.Masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar.Hias dengan choc chip atau kismis.
  3. Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga perang.Taburkan gula halus diatas kukis jika suka dan sejukkan
  4. *Bentuk kukis boleh dipelbagaikan ikut suka
Akak ayak gula aising atas biskut selepas siap di bakar.. 

1 ulasan:

~~zana@pb~~ berkata...

Merata2 akak tengok biskut ni geng2 masak buat. Menggoda akak soh buat la ni..