Ambi resepi ni dari umah mamaella...dah
buat lama dah..tapi baru nak show kat sini..katanya dia ambil resepi
dari buku Asmah Laili chef fofular di singapura..terima kasih ye bagi
resepi ni..macam biasa akak c & p aje ...
Bahan-bahannya:-
- 1 ekor ayam potong 12 bahagian - dicuci dan dtos air nya
- 2 sudu makan chili boh atau kisar
- 7 batang lada hijau*
- 4 biji Bawang besar*
- 6 biji Bawang putih*
- halia sejengkal*
- Sedikit lengkuas-dititik
- 1 batang Serai- dititik
- 1 sudu makan campuran serbuk ketumbar, jintan manis dan kasar
- 1/2 sudu teh garam masala
- 1 sudu makan rempah kari ayam
- 1 batang kayu manis
- 2 biji bunga pelaga
- 2 biji bunga cengkeh
- 1/2 sudu teh lada putih
- sedikit daun ketumbar dan pudina
- 1 biji buah tomato - dibelah 4
- 1 sudu makan sos tomato
- Bawang goreng untuk ditabur
- Minyak untuk menggoreng
- 1/2 sudu teh minyak Sapi
Cara-caranya:-
1 Kisar halus bahan-bahan *. Panaskan kuali dan masukkan Minyak sapi dan minyak masak. Bila minyak dah Panas, masukkan 4 sekawan( cengkeh, pelaga dan etc) kedalam nya. Bila ia mula meletup-letup masukkan serai dan lengkuas, bila dah wangi sedikit baru masukkan bahan-bahan kisar dan Chilli boh. Kacau sehingga sebati dan rata.
2 Bila rempah sudah wangi, masukkan rempah garam masala, kari, serbuk ketumbar dan jintan dua macam dan kacau lagi biar ia nya sebati dan keluar minyak.
3 Bila dah keluar minyak masukkan sos tomato dan buahnya sekali, kacau lagi baru masukkan ayam dan balik-balikkan serta tutup periuk nya dan menggunakan api sederhana.
4 Bila ayam sudah separuh masak , masukkan dua macam daun dan garam serta lada putih, kacau perlahan-lahan dan biarkan sampai ayam nya masak dan kuahnya agak pekat.
5 Rasa apa yang kurang, angkat dan taburkan dengan bawang goreng. Enak dimakan dengan nasi beryani atau roti nan atau capati...
1 ulasan:
Terima kasih 😊
Catat Ulasan