Bahan-bahan
- 500gm sotong
- 1 cawan tepung gandung
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu kecil serbuk kari daging
- sedikit serbuk lada hitam/lada sulah
- sedikit garam
- 1 biji telur di pukul
- minyak untuk menggoreng
- 1 biji limau kasturi-ambil jus
1. Sotong di potong kecil, basuh, perap dengan jus limau kasturi sebentar.
2. Bilas dan toskan.
3. Campurkan tepung gandum dengan tepung jagung, serbuk kari, serbuk lada hitam/lada sulah, dan garam.
4. Panaskan minyak seeloknya biar minyak banyak.
5. Celup sotong dengan telur yang telah di pukul, salut dengan campuran tepung dan
gorenglah sehingga kekuningan..jangan biarkan lama sangat..nanti overcooked.
6. Angkat dan toskan dan hidangkan bersama sos cili.
7. Sedap di makan panas-panas.
1 ulasan:
Klu gantikan tepung gandum dengan tepung beras & tepung jagung (campur dua-dua sekali) sotong lebih rangup. Sy buat mcm tu, sedap. Family sy suka.
Catat Ulasan