19hb. November 2008
 Ashik  beli roti canai kat kedai aje.....tak boleh jadi ni..kalau beli kat  kedai kena beli 10 keping....dah berapa RM kan.........akak pun terlebih  rajin nak buat sendiri.  Walaupun tak pandai tebar.....hati dah  nak..........buatlah jugak.........main tarik-tarik atas dulang  aje.........
Ashik  beli roti canai kat kedai aje.....tak boleh jadi ni..kalau beli kat  kedai kena beli 10 keping....dah berapa RM kan.........akak pun terlebih  rajin nak buat sendiri.  Walaupun tak pandai tebar.....hati dah  nak..........buatlah jugak.........main tarik-tarik atas dulang  aje.........
janji boleh makan udahlah.....oleh kerana nak buat ni  ambil masa.....kenalah uli pukul 6.00 pagi.......resepi ni ambil dari  jo Ayee  yang duduk jauh di oversea tu..nama penuh tak tahulah  pulak........
1. 550gm tepung gandum
2. 250ml air
3. 3 sudu makan susu pekat-60gm
4. 1 biji telur - 50gm
5. 1 sudu makan mentega/marjerin(akak tambah 2 sudu)
6. 1 sudu teh garam
* kalau nak rapuh lebihkan mentega/marjerin
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan kedalam mangkuk (akak guna mixer)
2. Uli sehingga adunan menjadi doh yang licin dan lembut.
3. Rehatkan dalam 10 minit.
4. Uli lagi dalam 5 minit.
5. Rehatkan lagi.
6. Ulang sehingga 3 kali. Bahagikan kepada 10 bahagian.
 
 
Tiada ulasan:
Catat Ulasan