Rasanya semua orang pernah tenguk umbut ni.........rasanya memang sedap..bukan senang nak jumpa sekarang ni..........masa pergi ke pasar tani hari tu ternampaklah pulak umbut ni...masak lemak sedap ni..........
1. 500gm umbut
2. 20 ekor udang
3. 1 liter santan
4. 3 biji bawang besar
5. 1 biji bawang kecil
6. 1 helai daun salam
7. 1 helai daun kunyit
8. garam secukupnya
Cara-cara
1. Bersihkan umbut dan rendam dengan air garam. Udang juga dibersihkan.
2. Tumbuk bawang merah dan bawang putih.
3. Masukkan bahan di tumbuk bersama santan dan udang.
4. Masak dengan menggunakan api perlahan hingga mendidih.
5. Masukkan garam, daun kunyit dan daun salam.
6. Bolehlah di hidangkan.
3 ulasan:
fuhh! masak lemak umbut memang feberet saya. Masa kawin dulu ayah korbankan beberapa batang pokok nyior untuk diambil umbutnya atas permintaan saya...
salam kak ina
best nyer umbut..kalau org kelate..umbut nieh dicampur dgn daging lembu + tulang2 yg dipotong kecik2& dimasak masa kenduri kawin..buat acar pon sodappppppp..hiihihih
nyum. nyum..teringin pulak nak makan bila baca resepi ni.. selalu waktu kenduri khawin kat kampung je dapat makan..
Catat Ulasan