Selasa, 9 November 2010

Resepi Masak Lemak Ikan Baung

Tarikh : 11hb. November 2008
 Jenguk dalam rumah cik mat nampaklah pulak dia masak ikan sungai masak asam rebus.. kecur air liur di buatnya......kebetulan pagi ahad gi ke Pasar Pagi Greenwood..ada pulak orang jual ikan sungai...tapi ikan baung..... taklah seoriginal ikan sungai macam ayah cik mat tangkap tu..

Ia dibela dalam sungai aje....susah betul kat Kuala Lumpur ni nak cari ikan sungai original.......rasanya mungkin kurang manis sikit...tak apalah daripada kempunan...masaklah jugak ikan ni....ni cara orang N9 masak..jadi tak gunakan bawang....

Bahan-bahannya
  • 3 ekor ikan baung
  • 700ml santan atau 1 1/2 biji kelapa (kena pekat sikit baru sedap)
  • 15 biji cili api kampung (ikut juga kepedasan yang di ingini)*
  • 2 batang serai ( diketuk)
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 inci halia*
  • 1 biji buah bachang atau 2 kpg asam keping
  • garam secukup rasa
Cara-cara
  1. Bersihkan ikan....selepas itu perah jus asam limau kasturi dan garam(perap sebentar..kemudian cuci semula..nak buang bau hanyir ikan)
  2. Kupas kulit bachang dan rendam dengan air garam (belah 6)
  3. Tumbuk atau kisar bahan bertanda* (akak suka tumbuk)
  4. Masukkan ikan dan semua bahan yang telah di tumbuk.
  5. Masukkan juga santan.
  6. Kacau dengan api perlahan sehingga mendidih.
  7. Masukkan garam dan biarkan sebentar baru padam api.