Tarikh : 11hb. November 2008
Malam tadi buat roti naan ni...dah lama tak buat roti... semenjak lepas raya....penyakit M banyak......ni dah datang balik vitamin R ....kuah kari ayam semalam masih banyak lagi....buat sendiri jimat...kalau beli kat luar skrg ni dah jatuh rm1.50 sekeping..kalau makan 7 orang tak haru biru jadinya....sekarang ni kan zaman jimat cermat...
ambil resepi ni dari my resepi.....newbiee 123..
Bahan-Bahan
- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu makan gula atau madu (akak guna gula aje)
- 1 sudu teh yis kering (instant yis)
- 1 sudu teh garam
- 3/4 air suam
- 2 sudu makan minyak zaiton (boleh ganti dgn minyak biasa/sayur)
Cara-cara
1. Campur air suam dgn yis kering.
2. Campur tepung gandum, garam, gula, minyak zaiton kedlm mangkuk.
3. Gaulratakan (akak gunakan mixer)
4. Masukkan air bercampur yis tadi sedikit demi sedikit.
5. Uli sekejap aje....wrap dgn plastik dan perap 1 jam...
6. Tutup dengan plastik dan perap selama 1 jam. Inilah rupanya setelah adunan naik se kali ganda..bahagikan kepada 6 bahagian...akak bahagikan kepada 8 bahagian..........
1. Campur air suam dgn yis kering.
2. Campur tepung gandum, garam, gula, minyak zaiton kedlm mangkuk.
3. Gaulratakan (akak gunakan mixer)
4. Masukkan air bercampur yis tadi sedikit demi sedikit.
5. Uli sekejap aje....wrap dgn plastik dan perap 1 jam...
6. Tutup dengan plastik dan perap selama 1 jam. Inilah rupanya setelah adunan naik se kali ganda..bahagikan kepada 6 bahagian...akak bahagikan kepada 8 bahagian..........
7. Setelah itu dicanai dan sapukan sedikit air di atasnya dan bolehlah di bakar. Nak bakar pakai oven boleh..nak bakar atas non stick pan pun boleh.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan