Ahad, 28 November 2010

Resepi Kuehtiaw Kungfoo

Isnin, Januari 05, 2009 

Hari sabtu seperti biasa akak ke pasar tani...dah beli segala barang dapur...akak gilah ambil barang lama yang akak booked minggu lepas...kakak yang jual tak ada..yang ada cuma anak dan anak saudara dia...lagi bagus beli dengan mereka ni dapat diskaun lagi....

Penjual tu kata mangkuk ni mangkuk dinasti...apa ye...akak nak tanya sape yang pandai tentang hal ni...macam mana kita nak tahu benda ni original ataupun tiruan...si penjual tu bersumpah mangkuk ni dah berusia ratusan tahun.....
ni pandangan dari dalam....katanya dapat dari kapal karam kat laut...tak tahulah...dia tipu ke ataupun akak tertipu....tenguk gaya macam betul....
beli pulak penimbang lama....tapi tak lengkaplah...kat sebelah bubuh lagi dah tak ada....

balik dari pasar akak buat sarapan pagi....nak cuba buat kuehtiaw kung foo...memang senang nak buat masakan ni...lain kali tak payah gi kedai lagi...ambil resepi dari rumah anawahid...entah kenapa selera kita sama ye ana....dia kata dia ambil dari rumah hanis...oleh sebab malas nak menaip...akak copy and paste ajelah...tapi ada edit sikit...minta maaf ye tuan punya resepi..
Bahan-bahan
  • 400gm kuehtiaw
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh lada hitam/lada sulah - nak pedas tambah lagi
  • 4 ekor udang-dibuang kulit-tinggalkan ekor
  • 1 ekor sotong - dipotong 5
  • 1 cawan air
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung
  • sayur-sayuran - akak letak bunga kobis dan daun sawi
  • 3 ulas bawang putih - ni akak tambah sepatutnya 1 biji(ditumbuk/cincang)
  • 3 ulas bawang merah - dihiris
  • 2 biji cili api - akak bubuh sambal kicap
  • sos tiram dan kicap pekat - akak tambah sendiri
  • 1 kiub stok ayam maggi - akak tambah sendiri
  • 4 biji fish ball
  • sedikit daun sop dan daun bawang-hiris
  • garam dan minyak secukupnya
Cara-cara
  • Pukul telur bersama garam dan sedikit lada hitam/sulah didalam gelas.
  • Masukkan kuehtiaw sehingga 3/4 gelas.
  • Tuang sedikit minyak ke dalam kuali dan tuangkan bancuhan telur.
  • Ratakan kuehtiaw supaya menjadi nipis....api mesti sederhana aje...buat macam nak buat telor dadar.
  • Balikkan supaya kedua-dua belah masak.
  • Angkat setelah masak.
Untuk kuah
  • Tumbuk 3 biji bawang putih bersama lada hitam.
  • Goreng hirisan bawang merah..keluarkan bila masak.
  • Tumis bawang putih yang telah di tumbuk bersama lada hitam.
  • Masukkan air..bila mendidih masukkan kiub ayam maggi dan garam.
  • Masukkan juga kicap dan sos tiram. Bila mendidih masukkan udang dan fishball yang di potong dua.
  • Masukkan sotong dan sayur-sayuran dan masukkan bancuhan tpg jagung.
  • Tuangkan kedalam pinggan berisi kuehtiaw tadi.
  • Hidangkan panas-panas bersama hirisan daun sop/bawang dan bwg goreng.
  • Akak bubuh sambal kicap...meleleh atas bawah bila makan ni panas-panas..

Lepas makan kuehtiaw ni mesti berpeluh macam orang baru berkung foo...wacaaaaaa.....
p/s kalau nak kuah lebih...tambahkanlah air...pastu tambah garam...