Hari ini tekak teringat pulak nak makan masam asam pedas ikan kembung...nasib baik bunga kantan dan daun kesum ada stok.....ni resepi akak...
Bahan-Bahan
- 3 ekor ikan kembung
- 5 sudu makan cili yang telah dikisar
- 7 biji bawang kecil
- 1 biji bawang besar
- 4 biji bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1/2 inci kunyit hidup
- 1/2 inci belacan
- secekak daun kesum
- 1 btg bunga kantan(di belah dua)
- 1 biji tomato(sebelah di cincang halus)
- 3 batang bendi
- Garam dan 1 sudu teh serbuk kunyit
- Minyak, air dan air asam jawa.
Cara-Cara
- Tumbuk atau kisar bawang besar,bawang kecil, bawang putih,halia, belacan dan kunyit hidup.
- Panaskan minyak tumis bahan yang telah dikisar.
- Setelah naik bau..masukkan pula cili yang telah dikisar berserta tomato yang telah dicincang.Masukkan garam.
- Masukkan juga serbuk kunyit. Perlahankan api sampai cili masak.
- Setelah cili masak, masukkan air asam jawa.
- Setelah mendidih masukkan ikan kembung, bunga kantan, bendi dan tomato.
- Tunggu sebentar dan boleh di hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan