19hb. November 2008
Ashik beli roti canai kat kedai aje.....tak boleh jadi ni..kalau beli kat kedai kena beli 10 keping....dah berapa RM kan.........akak pun terlebih rajin nak buat sendiri. Walaupun tak pandai tebar.....hati dah nak..........buatlah jugak.........main tarik-tarik atas dulang aje.........
Ashik beli roti canai kat kedai aje.....tak boleh jadi ni..kalau beli kat kedai kena beli 10 keping....dah berapa RM kan.........akak pun terlebih rajin nak buat sendiri. Walaupun tak pandai tebar.....hati dah nak..........buatlah jugak.........main tarik-tarik atas dulang aje.........
janji boleh makan udahlah.....oleh kerana nak buat ni ambil masa.....kenalah uli pukul 6.00 pagi.......resepi ni ambil dari jo Ayee yang duduk jauh di oversea tu..nama penuh tak tahulah pulak........
1. 550gm tepung gandum
2. 250ml air
3. 3 sudu makan susu pekat-60gm
4. 1 biji telur - 50gm
5. 1 sudu makan mentega/marjerin(akak tambah 2 sudu)
6. 1 sudu teh garam
* kalau nak rapuh lebihkan mentega/marjerin
Cara-cara
1. Masukkan semua bahan kedalam mangkuk (akak guna mixer)
2. Uli sehingga adunan menjadi doh yang licin dan lembut.
3. Rehatkan dalam 10 minit.
4. Uli lagi dalam 5 minit.
5. Rehatkan lagi.
6. Ulang sehingga 3 kali. Bahagikan kepada 10 bahagian.
7. Salutkan dengan marjerin. Rehatkan 30 minit.
8. Kemudian bolehlah di tebar...kan akak tak pandai tebar..nilah cara akak guna.Ni nak buat roti bom..kena bubuh marjerin..si imran yang suka. Akak tak suka pasal banyak minyak..naik lagilah badan akak ni.......
9. Ni yang biasa. Apa macam...okey tak..........ni belum di nipiskan.
10. Kemudian gorenglah macam biasa. Ni roti bom...
Dah siap boleh cicah dengan kuah kari ke.........akak cicah dengan sambal sotong malbari...alhamdulliah kenyang...........
Tiada ulasan:
Catat Ulasan