Khamis, 28 Jun 2012

Resepi Masak Lemak Cili Padi Udang Galah

Dah lama dah masak lemak udang cili api ni..barulah nak show kat sini..

Bahan-bahan
  • 1/2 kg udang galah
  • 10-15 biji cili api-nak pedas tambah lagi
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 batang serai-dititik
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 2 cawan santan cair
  • 1 helai daun kunyit di carik dan di siat
  • garam secukupnya
  • sedikit serbuk kunyit
Cara-caranya

1. Bersihkan udang dan toskan.
2. Tumbuk cili api bersama halia, kunyit hidup bersama garam dan sedikit serbuk kunyit.
3. Masukkan ke dalam periuk udang, serai dan bahan yang ditumbuk tadi.

4. Masukkan santan cair dan hidupkan api.

5. Gunakan api sederhana kacau sehingga santan mendidih.

6. Masukkan pula santan pekat dan daun kunyit.

7. Perasakan garam dan biarkan mendidih sebentar barulah di tutup api.

8. Bolehlah di hidangkan bersama nasi panas.
 

3 ulasan:

Salmi Khairil berkata...

sedapnya..dah ler udang besor..meleleh air liur

jaakechik berkata...

wah jaa bru jumpa blog akak yg nie. ada 2 rupanya.. seblom ni xtau...

kak ina kl berkata...

Salmi Khairil...udang masak apa pun sodap




oh yer ker Jaakechik..blog yang ni akak letak masakan yang akak pernah masak