Isnin, 26 Mac 2012

Resepi Cucur Maggi

Akak ambil resepi ni kat Majalah Rasa bulan Mac 2011. Ikut resepi asal tak guna tepung gandum pun. Cuma guna tepung jagung. Macam pelik ajer tenguknya langsung akak masukkan tepung gandum. Pastu akak guna ikan bilis tak guna daging kisar.

Suka hatilah kan nak letak apa pun janji boleh makan. Imran sukalah pulak makan cucur maggi ni.

Bahan-bahan
1 paket mi maggi kari
4 biji bawang merah-ditumbuk
2 tangkai daun bawang-hiris halus
sedikit ikan bilis-tumbuk
1 biji telur
2 cawan tepung gandum-agak-agak
2 sudu besar tepung jagung
garam secukupnya
Air suam secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara Memasak
1. Rebus mi maggi dan toskan.
2. Masukkan ke dalam bekas berisi tepung gandum, tepung jagung bersama ikan bilis, bawang kecil yang telah di tumbuk dan daun bawang.
3. Masukkan perencah maggi, maggi dan masukkan air suam yang bercampur garam dan kacau adunan macam nak buat jemput-jemput.
4. Akhir sekali masukkan telur dan goreng dalam minyak sederhana panas.
5. Sedap di makan bersama lebihan sambal, kari ataupun cili sos.

2 ulasan:

elliecleffairy berkata...

Alamak... tak pernah dengar pasal cucur ni... cucur ikan bilis, cucur jagung, cucur udang pernah la. o.O

http://cleffairy.com

Dkna Abza berkata...

Boleh cuba nie. Kene cari stok megi dulu laaa ;-)