Sabtu, 22 Oktober 2011

Resepi Pizza Gebu

Dah lama tak buat pizza. Pastu tenguk ada pulak tepung roti yang akak beli tak berusik sekian lama. Buat masa Ira balik dari asrama hari Jumaa lepas. Akak buat dalam loyang besar dan buat 1 1/2 kali ganda dari resepi. Pastu suku akak letak bawang dan tomato dan sebelah lagi tak letak sebab anak-anak tak suka.
Resepi ni akak ambil kat blog abang fofolur tu ..sape lagi Chef Ah Mat Gebu.
BAHAN DOH :-)
  • 500 g tepung roti
  • 250 ml air suam
  • 10 g yis segera
  • 1 camca besar gula halus
  • 1 camca teh garam halus
  • 4 camca besar mentega
  • 1 camca teh bread softerner
  • 1 camca teh bread improver
  • akak tambah oregano--sebab suka bau dia bila di bakar
BAHAN ISIAN :-)
  • 1 1/2 cawan sos tomato
  • 6 batang sosej ayamas, hiris bulat-akak guna yang ada cheese kat dalam
  • 10 kuntum cendawan butang, dihiris-tak letak
  • 1/2 biji red capsicum-tak letak
  • 1/2 biji yellow capsicum-tak letak
  • 1/2 biji green capsicum
  • 10 biji buah zaitun, belah 2 setiap biji
  • Keju Mozarella secukupnya
  • 1 camca teh lada hitam yang baru dikisar-akak guna serbuk lada hitam aji sho
  • akak letak crab sticks dan tambah tomato di hiris
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Bancuh yis dengan gula dan 1/2 bahagian air suam, kacau rata dan tunggu berbuih. Sementara itu, gaul garam, oregano, bread improver/softerner dengan tepung hingga rata, lambakkan atas meja bersih dan buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan baki air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan kenyal (kena uli lama sikit). Bulat2kan doh dan alih ke dalam bekas, tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 1 jam hingga naik sekali ganda.
  2. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk doh ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan on, tunggu hingga siap.

  1. UNTUK PIZZA :- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser dulang pizza dengan sedikit mentega, bagi 2 doh, ambil satu bahagian, bulat2kan dan canai, alih doh ke dalam dulang tadi dan tekan supaya rata dan bulat. Masukkan ke dalam oven dan bakar kosong selama 5 minit. Keluarkan dan sapu dengan sos tomato dan tabur bahan2 inti ikut suka dan akhir sekali tabur parutan keju mozarella dan lada hitam. Bakar kembali selama 20 - 25 minit hingga keju cair dan roti pizza kelihatan kekuningan. Boleh dihidangkan.....

Tiada ulasan: