Khamis, 13 Mei 2010

Set Blue Pink/Bunga Sabun

Mak akak bagi bekas gula  ni...tapi cuma ada yang ni ajer..yang lain dah tak ada..kalau nak tau tentang cerita koleksi blue pink/bunga sabun ni...bacalah yer...akak ambil dari blog Ezany Galleria..tq yer Ezany
Ok lah harini saya nak kongsikan set blue pink ataupun dikenali dengan nama lain bunga sabun. Seperti yang kita ketahui set yang macam ni dulunya adalah set percuma beli sabun. Tetapi, menurut sumber, iaitu nyonya kedai pinggan mangkuk yang lebih berpengalaman, set ini juga turut dijual pada ketika dahulu. Bezanya set untuk percuma beli sabun tak ada cop di bontot manakala set yang betul2 dijual tanpa percuma dengan sebarang pembelian sabun adalah yang di bontotnya bercop hijau. So kawan2 boleh lah belek2 bontot set kawan2 semua samaada yang kawan2 punya tu satu ketika dulu percuma beli sabun ataupun memang betul2 di beli. Selain daripada itu, kita boleh bezakan yang di beli dan yang percuma adalah melalui piring cawannya. Piring cawan yang didapati secara percuma beli sabun bunganya halus dan kecil manakala piring cawan yang dibeli tanpa percuma bunganya lebih besar.
 
.tapi sayang sebab bucu kat atas tu dah patah... tengah fikir camner nak cari kat atas tu..atau pun nak bubuh apa? boleh bagi idea tak?
kenalah cari koleksi yang lain pulak.
pernah tenguk kat gerai Din...jadi akak cepat-cepat booked...
suka tenguk bunga kat cawan ni..
dan piring cawan..alhamdulliah dapat 
1/2 dozen....jadilah..
orang dulu memang tulis dengan cat..takut hilang..
yang best tu.chop dia memang sama..
 memang betullah original..lepas ni kena cari teko..
tapi penjual kata susahlah nak cari sekarang ni..

4 ulasan:

Uncle Lee berkata...

Hello Kak Ina, saya sukahati nak present you a dinner invitation date. If you free, please drop by my pondok...I have something very interesting for you.
Hope you like it.
You stay young and have a nice day, Lee.

Uncle Lee berkata...

Kak Ina, I love the tea set you have here. Very beautiful. Bila buat cream puffs ke apa kueh can send me invitation, ha ha. Lee.

Shirleen berkata...

nice design.. :)

Qaseh berkata...

saya pon tgh carik set bunga sabun ni..bertuah akk dapat :)