Bahan A
- 850gm tepung high protein
- 11g instant yeast( 1 paket yis Mauripan)
- 10gm garam (1 camca teh)
- 600ml air masak suam
Bahan B
- 200gm tepung high protein
- 10gm garam (1 camca teh)
- 60gm susu tepung
- 125gm gula castor
- 2 biji telur saiz kecil
- 125gm shortening (atau majerin)
1. Campur dan gaul Bahan A hingga rata. Rehatkan selama 90 minit di dalam bekas yang ditutup dengan plastik.
2. Tumbuk doh untuk mengeluarkan udara terperangkap. 3. Campurkan Bahan B ke doh A dan diuli sehingga sebati hingga menjadi satu doh semula.Rehatkan selama 15 minit di dalam bekas yang ditutup dengan plastik. Setelah itu, tumbuk-tumbuk doh untuk mengeluarkan udara terperangkap. 4. Ambil sebahagian doh dan digelek setebal 1cm..terap menggunakan acuan donat. Kalau nak bubuh inti ...terap gunakan cawan macam akak buat.
5. Terap menggunakan acuan donut dan rehatkan di atas dulang yang telah ditabur sedikit tepung supaya tidak melekat. Ni sebelum doh kembang.
5. Goreng di dalam minyak yang banyak dengan api sederhana besar hingga donut bertukar warna kuning kecoklatan.
6. Angkat dan toskan minyaknya. Boleh disalut gula castor atau topping lain mengikut selera.
7. Akak buat macam-macam topping...ada yang inti kaya...blueberry jem...lumur dengan gula halus. Ada yang bubuh topping cream cheese pastu letak badam cincang dan coklat urai.
Sedap di makan waktu petang, malam dan pagi.........memanglah lembut tapi mana nak sama dengan J'Co kan....mereka ada secret recipe.........
Tiada ulasan:
Catat Ulasan