Isnin, 6 Disember 2010

Resepi Kueh Bakar Pandan

Rabu, November 19, 2008
Best kuih bakar ni.........walaupun di masak tak macam orang dahulu.....tak kisahlah....rasanya kat rumah ni kalau buat........ insyallah habis..........setelah di selongkar terjumpalah pulak bekas acuan kuih bakar dari tembaga yang akak beli di kelantan dah lama dah.....ada 2..satu yang besar dan satu lagi yang kecil........

Suami akak suruh cuba masak dalam acuan yang kecil dulu..... .........lepas di basuh dengan asam jawa dan di masak dengan minyak hingga mendidih barulah akak berani nak cuba buat kuih dalam adunan ni.... nasib baik jadi walaupun di bakar dalam oven...............cara nak membuatnya memang senang........resepi ni dari joayee my resepi...........

Bahan-Bahan
1. 2 cawan tepung gandum
2. 1 cawan gula
3. 3 biji telur
4. 2 1/4 cawan santan (1 can santan-450ml)
5. 1 cawan jus pandan (air di campur dengan pes pandan)
6. 2 susu makan mentega/minyak
7. 1/2 sudu teh garam
8. 3 titik pewarna hijau
9. bijan secukupnya

Cara-cara
1. Campurkan semua bahan dan blend sampai sebati.
2. Masukkan 2 sudu minyak/mentega kedalam loyang.
3. Panaskan oven 180C danb bila minyak/mentega dah panas masukkan adunan tadi.
4. Bakarlah selama 1 jam. Kalau nak garing bakar lama sikit.

Masa membakar tu memang adunan macam naik sedikit..jangan risau.............Bila dah masak kuih akan turun semula.

Ni yang dalam loyang. Bila dah masak dalam acuan tu.....suami tak bagi makan dulu...nanti keracunan katanya.............akak ingat nak ambil gambar aje...........rupanya balik dari hantar orang bertunang.........kuih dah habis...........dimakan oleh anak bujang 2 orang tu...nasib baik tak jadi apa-apa...........

2 ulasan:

PINATBATE berkata...

napa keracunan lak kak?

kak ina kl berkata...

salam pinatbate..sebab guna acuan lama ..akak beli kat kedai barang lama.