Khamis, 9 Disember 2010

Resepi Ikan Siakap Tiga Rasa

 
Masak semalam..fening jugak bila ada ikan siakap dalam stok...puas fikir nak masak apa...nasib baik teringat kat blog ummi ada resepi ikan siakap kak liza..apa lagi terus ajer salin dan goreng petang semalam.  Resepi asal dari
 Kak Liza dari buku Senangnya Memasak Bersama Chef Hanieliza..oleh sebab akak tak beli akak minta resepi dari Ummi ajerlah yer...sayangUmmi..muaaahhhh
  • 1 ekor ikan siakap
  • 1 sudu besar tepung jagung (untuk salut ikan sebelum goreng)
  • 3 ulas bawang merah (dihiris) - * ummi kisar
  • 1 sudu besar cili kering kisar (*ni ummi tambah)
  • 1/3 biji capsicum merah (tak letak)
  • 1/3 biji capsicum hijau 
  • 1 biji tomato - didadu kasar) 
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 3 cm halia (dihiris halus)
  • Minyak yang banyak untuk menggoreng ikan
Bahan B:- (untuk sos)
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 3 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar air
  • 1 sudu kecil gula pasir
Bahan C:- (untuk hiasan/tabur)
  • 1 pokok daun bawang
  • 2 biji cili merah (dihiris)
  • 2 biji cili hijau (dihiris)
  • 2 biji buah tomato (dipotong 4)
    akak tambah-1 batang daun ketumbar (potong kasar)
    1 batang saderi
    1/2 batang lobak merah-nak habiskan stok
    1 biji bawang merah-potong bulat
Cara-Cara:-
  1. Sapukan tepung jagung sekeliling ikan. (*akak gaul dulu dgn sedikit garam dan serbuk kunyit dan salut tepung jagung)
  2. Panaskan kuali dan goreng ikan hingga kuning keemasan (*akak bagi garing sikit). Angkat dan letakkan dalam pinggan hidangan.
  3. Keluarkan minyak dan tinggalkan 2 sudu besar dan tumis bahan yang dihiris hingga wangi.
  4. Masukkan bahan2 sos dan biarkan mendidih. (*akak tambah air). Kacau rata dan biar mendidih sikit.
  5. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
  6. Curahkan ke atas ikan tadi.

Tiada ulasan: