teringat
kisah Yana..dia beli ikan kat pasar di sana..tapi tak tau nama ikan ni
..pastu nak masak apa. Dia sms akak tanya mak nak masak apa ikan
ni...ikan tu warna merah. Blurrr gak..takut ikan merah..Akak kata ambik
gambarlah..buh kat fb..ooo rupanya ikan kerisi.
Akak
tergelak sebab dah besar pun tak kenal ikan lagi...ni sebab tak pernah
gi pasar kat Malaysia. Duk tempat orang kena masak dan beli barang
dapur.
Akak
masak ikan kerisi ni sebab tak ada selera makan. Bila ada masak camni
pastu makan dengan nasi panas..memang berselera makan. Akak ambil
resepi ni dari geng masak memasak Ummi kat Kuantan.
Bahan-Bahan
2 ekor ikan kerisi (bersihkan dan gaul garam + serbuk kunyit)
3 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - hiris 1 inci halia - hiris halus
1/2 biji capsicum - potong dadu-tak letak
2 ulas bawang putih - hiris 1 inci halia - hiris halus
1/2 biji capsicum - potong dadu-tak letak
5-6 cili api di tumbuk-akak tambah
1 biji cili merah - belah 4
1 biji cili hijau - belah
1 biji tomato - belah 6
1 biji cili merah - belah 4
1 biji cili hijau - belah
1 biji tomato - belah 6
1 labu bawang besar - dadu
3 sudu besar taucu
2 sudu besar air asam jawa
1/4 cawan air
1 sudu kecil gula garam
3 sudu besar taucu
2 sudu besar air asam jawa
1/4 cawan air
1 sudu kecil gula garam
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dan goreng ikan kembung secara deep fry hingga kekuningan.
- Angkat dan ketepikan. Keluarkan minyak dan tinggal sedikit lebihkurang 4 sudu besar.
- Tumis bawang besar, cili api tumbuk, bawang putih dan halia.
- Kacau hingga cili naik minyak, masukkan taucu, air asam jawa, gula dan air.
- Letak ikan dan biarkan ikan mesra.
- Tak perlu garam sebab taucu dah masin pun..(terpulang lah). Masukkan cili merah, cili hijau dan tomato. Gaul rata dan tutup api.
1 ulasan:
assalamualaikum....wah sedapnya lauk tu mcm nak cuba jer...:)
Catat Ulasan