Isnin, 19 Disember 2011

Resepi Tart Telur (Egg Tart)

hairan gak bila dah masak kenapa kulit dia kecut sikit ek


Bila Yana sebut nak makan tart telur akak kata..
cubalah buat ..ashik suruh mak ajer.

Kenalah suruh dia belajar buat. Kan orang kata anak perempuan ni kalau belajar sepandai mana pun mesti akhirnya keceruk dapur juga. Betul tak?

Sebenarnya akak tak rajin nak buat kulit tart ni. Kalau nak makan selalunya akak beli ajer pasal anak-anak yang suka sangat dengan tart telur. Lagipun akak malas betul nak buat kulit tu satu-satu. Walaupun tak secantik mana, jadilah kan..at least dia dah mencuba.

Mula-mula buat dalam bekas kecik-kecik tapi ada lebihan doh lagi. Akak suruh dia buat kat acuan pai pulak. Puas makan bila buat sendiri.


Bahan pastri (akak buat 2 kali ganda)
125gm butter
40gm gula icing
1 biji telur
220gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanila

Cara-cara
Semua bahan diatas diadun menjadi doh.
Bentukkan doh dalam acuan tart, cucuk-cucuk dengan garpu.
Bakar selama 8-10 minit atau separuh masak pada suhu 175'C.
 

Bahan Kastard Telur
1 cawan susu segar(akak guna susu kotak)
1 cawan gula halus
4 biji telur
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastad
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara-cara
1. Pukul telur dengan gula dan masukkan semua bahan yang lain dan kacau sebati.
2. Masukkan adunan ini ke dalam kulit tart yang separuh masak tadi dan bakar selama 8-10 minit pada suhu 175'C.
3. Sejukkan sebelum dialihkan dari acuan.
 

Tiada ulasan: