Ambil resepi dari rumah http://dayangjack.blogspot.com/.salah satu penyumbang resepi yang sedap-sedap...seronok jugak bila dah ada member cyber yang bagi resepi sedap-sedap..tak kedekut resepi...
Bahan-bahan :
* 500 g udang galah
* 4 ulas bawang putih*
* 2 sb cili kering kisar
* 1 inci halia*
* 1 sb serbuk kari ikan
* 1 sk jintan manis (disangai)
* 1 sk ketumbar (disangai)
* 1 sk jintan putih (disangai)
* 1 sk serbuk kunyit
* 1 sb tepung beras
* 1 biji telur
* 1 tangkai daun kari
* garam secukupnya
* minyak utk deep frying
Cara-cara :
1. Tumbuk bahan yang bertanda *.
2. Jintan manis, ketumbar dan jintan putih ditumbuk sekali dan satukan dgn langkah 1.
3. Sediakan bekas yang besar. Masukkan bahan2 yang ditumbuk td bersama serbuk kunyit, cili kisar, daun kari dan garam. Gaulkan.
4. Masukkan udang. Gaul sebati.
5. Masukkan telur. Gaul lagi.
6. Akhir sekali masukkan tepung beras dan gaul rata2. Perap selama 1 jam atau lebih.
7. Panaskan minyak di dalam kuali dgn api sederhana. Goreng udang sedingga masak.
* 500 g udang galah
* 4 ulas bawang putih*
* 2 sb cili kering kisar
* 1 inci halia*
* 1 sb serbuk kari ikan
* 1 sk jintan manis (disangai)
* 1 sk ketumbar (disangai)
* 1 sk jintan putih (disangai)
* 1 sk serbuk kunyit
* 1 sb tepung beras
* 1 biji telur
* 1 tangkai daun kari
* garam secukupnya
* minyak utk deep frying
Cara-cara :
1. Tumbuk bahan yang bertanda *.
2. Jintan manis, ketumbar dan jintan putih ditumbuk sekali dan satukan dgn langkah 1.
3. Sediakan bekas yang besar. Masukkan bahan2 yang ditumbuk td bersama serbuk kunyit, cili kisar, daun kari dan garam. Gaulkan.
4. Masukkan udang. Gaul sebati.
5. Masukkan telur. Gaul lagi.
6. Akhir sekali masukkan tepung beras dan gaul rata2. Perap selama 1 jam atau lebih.
7. Panaskan minyak di dalam kuali dgn api sederhana. Goreng udang sedingga masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan