Isnin, 26 Disember 2011

Resepi Masak Asam Daging Tetel


Bila dah jemu makan bersantan raya-raya ni..teringinlah pulak nak makan lauk macam ni...tetel tu akak dah rebus dah..tapi ashik keluar masuk balik dalam peti sejuk sebab suami akak puasa jadi tak leh masak pedas-pedas.

Akak main campak-campak ajer..tapi nak senangkan sape yang teringin nak masak akak catat ikut resepi chef ah mat gebu yer.
Bahan-bahan
  • 1 kg daging tetel (daging tetel = daging yang ada lemak2)-akak rebus kejap-akak campur daging sedikit
  • 1 genggam daun kesom (dengan batang2nya sekali), cuci bersih dan toskan
  • 2 kuntum bunga kantan
  • 1 cawan jus asam jawa
  • 1 cawan cili kisar
  • 1 camca teh serbuk kunyit
  • Garam dan gula secukup rasa (tak letak gula)
  • 8 biji bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 1/2 inci halia*
  • 1 camca besar lada hitam*
  • 1/2 inci lengkuas*(*dikisar halus)
  • Air secukupnya
akak tambah : halba campur (sebelum tumis bahan kisar..masukkan dulu halba ni dan daun limau purut) dan 2 batang serai di titik (tumbuk sedikit) di hujungnya
 

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daging tetel, dipotong (jika ketulannya besar), cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam periuk, tumis halba campuran, serai, bahan2 kisar halus hingga harum, masukkan serbuk kunyit dan cili kisar. Tumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan daging tetel dan daun kesom tadi, gaul rata dan masak hingga daging tetel kecut. Tuang air secukupnya dan masak dengan api besar hingga mendidih. Kecilkan api dan terus merenih hingga tetel empuk.
  3. Masukkan jus asam jawa, bunga kantan dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Biar mendidih 10 minit lagi dengan api perlahan. Rasa dan jika ok boleh matikan api. (masukkan daun limau purut yang telah di siat.) Hidangkan panas.

Tiada ulasan: