Bahan-bahannya:-
- 1 ekor ayam potong 12 bahagian - dicuci dan dtos air nya
- 2 sudu makan chili boh atau kisar
- 7 batang lada hijau*
- 4 biji Bawang besar*
- 6 biji Bawang putih*
- halia sejengkal*
- Sedikit lengkuas-dititik
- 1 batang Serai- dititik
- 1 sudu makan campuran serbuk ketumbar, jintan manis dan kasar
- 1/2 sudu teh garam masala
- 1 sudu makan rempah kari ayam
- 1 batang kayu manis
- 2 biji bunga pelaga
- 2 biji bunga cengkeh
- 1/2 sudu teh lada putih
- sedikit daun ketumbar dan pudina
- 1 biji buah tomato - dibelah 4
- 1 sudu makan sos tomato
- Bawang goreng untuk ditabur
- Minyak untuk menggoreng
- 1/2 sudu teh minyak Sapi
Cara-caranya:-
1 Kisar halus bahan-bahan *. Panaskan kuali dan masukkan Minyak sapi dan minyak masak. Bila minyak dah Panas, masukkan 4 sekawan( cengkeh, pelaga dan etc) kedalam nya. Bila ia mula meletup-letup masukkan serai dan lengkuas, bila dah wangi sedikit baru masukkan bahan-bahan kisar dan Chilli boh. Kacau sehingga sebati dan rata.
2 Bila rempah sudah wangi, masukkan rempah garam masala, kari, serbuk ketumbar dan jintan dua macam dan kacau lagi biar ia nya sebati dan keluar minyak.
3 Bila dah keluar minyak masukkan sos tomato dan buahnya sekali, kacau lagi baru masukkan ayam dan balik-balikkan serta tutup periuk nya dan menggunakan api sederhana.
4 Bila ayam sudah separuh masak , masukkan dua macam daun dan garam serta lada putih, kacau perlahan-lahan dan biarkan sampai ayam nya masak dan kuahnya agak pekat.
5 Rasa apa yang kurang, angkat dan taburkan dengan bawang goreng. Enak dimakan dengan nasi beryani atau roti nan atau capati...
2 ulasan:
salam ziarah dan kenal.. sedap masakan tu..
terima kasih sudi jenguk blog akak ni yer.jemputlah datang selalu norlieharumaini
Catat Ulasan