Bila makan kat luar prawn butter..... harga dia mahal teramat sangat...jadi akak jarang order...pergi ke rumah qistinas. di http://qistinas.blogspot.com/tenguk macam senang aje nak masak dia....resepi asal dari rumah Casa Qusais Nor yang asalnya dari Sudipkayu_Nita ..terima kasih semua diatas resepi yang sedap ni...
Bahan-bahan
- 12 ekor udang saiz besar
- 2 sudu butter
- 3 biji kuning telur
- sedikit daun kari
- sedikit cili padi
- serbuk kunyit & garam
- minyak utk menggoreng
* i tambah sedikit serbuk kari
Cara-cara:
- Lumur udang dgn serbuk kunyit & garam. Goreng sehingga masak.
- Bila udang hampir masak tu, masukkan daun kari & cili padi. Gaul seketika sebelum diangkat. Bila dah masak, ketepikan.
- Dengan menggunakan minyak yg sama, biarkan minyak dikuali anggaran dlm 1/2 cawan. Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas.
- Sementara tu, kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam acuan roti jala. Matikan api bila minyak tu panas2. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang acuan roti jala (telur kuning) ..tgn kanan pegang garfu...tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2.
- Bila dah selesai, angkat telur tu dan toskan tapis utk membuang minyak berlebihan.
- Kemudian campurkan udang dan telur tadi... dah hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan