Bahan:-
300 gm daging lembu-akak gunakan daging batang pinang..jadi rebus kejap aje dgn pewarna merah
2 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm sos tomato
2 sudu besar sos cili (*ni ummi tambah)
4 sudu besar cili kering (dikisar)
sedikit kicap cair
garam secukup rasa
sedikit gula (*ummi tambah ni)
sedikit air
minyak untuk menumis
akak tambah : 1 biji cili merah dihiris serong, 1 sudu makan sos ikan, sedikit lobak merah di hiris memanjang dan sedikit kobis bunga.
Cara Memasak:-
- Hiris daging lebih kurang 5cm.
- Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan cili kering kisar.
- Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sos tomato dan daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air. (*ummi tambah sos cili sikit).
- Tambahkan sedikit garam dan kicap air.
- Masak hingga kuah agak pekat barulah dimasukkan hirisan bawang besar.
- Masukkan jugak sayur-sayuran dan sos ikan. Kacau seketika dan angkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan