Resepi asal dari dayangjack
tapi akak ada tukar bahan-bahan perapan. Jangan marah yer Dayang.
Kami perap ayam ni semalaman dan goreng pada pagi Sabtu dan dah
tentulah bahan perapan kena berkali kali kali ganda banyaknya.
Alhamdulliah tetamu kata sedappppp. Cubalah yer
Bahan-bahan
- 7-8 ketul ayam (dibersihkan)
- 5 ulas bawang putih (dikisar kasar)
- 1 inci halia (dikisar kasar)
- 3 batang serai (dikisar kasar)
- 1 sudu besar ketumbar (disangai dan ditumbuk kasar)
- 1 sudu kecil jintan manis (disangai dan ditumbuk kasar)
- 1 sudu besar serbuk kari ayam (akak guna baba's)
- 1 biji telur-akak tukar letak 1 sudu makan cili kisar
- 2 sudu besar tepung jagung-akak tukar ke tepung beras
- daun kari secukupnya
- serbuk kunyit
- minyak secukupnya
- garam dan sedikit gula secukupnya
Cara-cara
- Perapkan ayam dgn semua bahan di atas selama 1 jam atau selama mana yg boleh. Akak perap semalaman dan sebelum goreng campurkan 1-2 sudu tepung beras dan gaul rata.
- Kemudian gorengkan dgn minyak yg banyak sehingga garing bersama daun kari.
- Gunakan api sederhana perlahan sahaja.
- Hidangkan panas-panas
1 ulasan:
suka sgt kutip kerak-kerak dia tu kan..gaul plk ngn nasi panas2..
Catat Ulasan