Pekana
pepagi memang best penang char kuey teow ni. Kena makan panas-panas.
Leceh sikit nak buat char kuey teow stail ni sebab kena buat paste
dulu. Tapi bila dah siap..walllaaaaaa tak kecewa tau.
Dah pernah tepek dah tapi akak tepek lagi sekali. Resepi dari member myresepi che'iza yang duk kat utara.
Bahan-bahan
Untuk Paste
- 200 gm udang
- 250ml air
- 4 ulas bawang putih di ketuk
- 6 sudu besar sos tiram
- 3 sudu kecil kicap pekat
- 3 sudu besar kicap manis
- 1 sudu kecil petis
- 2 sudu besar pati ikan bilis / pati udang
- 2 sudu kecil garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sudu kecil)
- 1 sudu kecil gula
- 300 gm kuey teow
- 1 sudu besar cili boh
- kerang-tak letak
- sedikit kucai & taugeh
- 2 biji telur
Cara-cara
- UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
- Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
- UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4 sudu besar paste tadi. Masukkan udang yg telah direbus tadi dan kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
- Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min jer, pastikan api kuat semasa memasak.
- **Paste ni selalu depa guna tuk meniaga so udang yg direbus mmg depa pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tapi petis kena tambah lagi, jd 1 sudu besar. Paste ini juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tapi kalau rasa cam tawar leh adjust eh..
2 ulasan:
Kak, terima kasih berkongsi resepi ni. Saya dah cuba, sedap sangat & mudah je caranya :)
sama-sama dilla
Catat Ulasan