Isnin, 21 November 2011

Udang Gulai Rempah

Bila belek-belek kat majalah saji..tertariklah pulak nak mencuba resepi udang ni..memang tak pernah buat lagi resepi macam ni....memang ada kelainnannya..cubalah...

Bahan-bahan

  • 1/2 kg udang besar
  • 3 keping asam gelugur/asam keping
  • 2 cawan santan pekat
  • gula dan garam secukupnya

Bahan kisar

  • 17 tangkai cili kering
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 sudu kecil jintan manis
  • 1/2 sudu kecil jintan putih
  • 1/2 sudu ketumbar
  • 3 hiris lengkuas
  • 3 cm kunyit hidup

Cara menyediakannya

1. Masukkan bahan kisar kedalam periuk dan tuangkan santan.
2. Biarkan ia merenih.
3. Kemudian masukkan garam dan gula serta asam gelugur/asam keping.
4. Setelah mereneh lebih kurang 20 minit masukkan udang dan biarkan udang masak.
5. Bolehlah dihidangkan.

Tiada ulasan: