Ahad, 18 Mac 2012

Butter Chicken


Resepi ni akak ambil dari rumah Jun...yang pandai dan rajin masak tu....simple dan ringkas aje masakan ni..ibarat iklan cepat di masak  sedap di makan......resepi asal dari umah Gert tapi akak c & p dari umah Jun...Makan panas-panas tau...sedap...Jun oh Jun akak  c & p ..akak edit sikit ye..
Bahan-Bahan A
  • 2 keping dada ayam-potong kecil2
  • 1 ulas bawang putih-cincang
  • 2 sudu besar soya sos
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh kicap pekat
  • 1 biji putih telur
  • 3 sudu besar tepung jagung 
  • akak tambah sedikit halia tumbuk dan sos tiram ..jadi tak yah letak garam sebab sos tiram dah masin. 
Cara-cara 
Campurkan semua kecuali tepung jagung dan  perap selama 30min. Salut tepung jagung dan  goreng hingga masak dan  garing sket. Ketepikan.

  Bahan-Bahan B
  •  2 ulas bawang putih-cincang/hiris halus-akak tumbuk
  • 10 daun kari
  • 3 cili thai-jun guna cili api-akak tambah 5 biji..
  • 2 sudu besar butter
  • 1/4 cawan susu cair
  • 1 sudu teh gula
  • garam dan  pepper (lada hitam di tumbuk kasar)
 Cara-cara
1.  Panaskan butter, masukkan bawang putih, cili dan daun kari hingga wangi.
2.  Masukkan ayam tadi dan gaul rata. 
3.  Masukkan gula, garam dan pepper dan  gaul sebati. 
4.  Masukkan susu cair dan  kacau cepat.... rata-rata dan  angkat.

Tiada ulasan: