Resepi
ni akak ambil dari rumah Jun...yang pandai dan rajin masak tu....simple
dan ringkas aje masakan ni..ibarat iklan cepat di masak sedap di
makan......resepi asal dari umah Gert tapi akak c & p dari umah
Jun...Makan panas-panas tau...sedap...Jun oh Jun akak c & p ..akak
edit sikit ye..
Bahan-Bahan A
- 2 keping dada ayam-potong kecil2
- 1 ulas bawang putih-cincang
- 2 sudu besar soya sos
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh kicap pekat
- 1 biji putih telur
- 3 sudu besar tepung jagung
- akak tambah sedikit halia tumbuk dan sos tiram ..jadi tak yah letak garam sebab sos tiram dah masin.
Cara-cara
Campurkan
semua kecuali tepung jagung dan perap selama 30min. Salut tepung jagung
dan goreng hingga masak dan garing sket. Ketepikan.
Bahan-Bahan B
- 2 ulas bawang putih-cincang/hiris halus-akak tumbuk
- 10 daun kari
- 3 cili thai-jun guna cili api-akak tambah 5 biji..
- 2 sudu besar butter
- 1/4 cawan susu cair
- 1 sudu teh gula
- garam dan pepper (lada hitam di tumbuk kasar)
Cara-cara
1. Panaskan butter, masukkan bawang putih, cili dan daun kari hingga wangi.
2. Masukkan ayam tadi dan gaul rata.
3. Masukkan gula, garam dan pepper dan gaul sebati.
4. Masukkan susu cair dan kacau cepat.... rata-rata dan angkat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan