Baca dalam kosmo , Puan Norzailina Nordin ada bagi resepi brownie
keju…tenguk dalam gambar macam sedap aje……pastu cara buat pun macam
senang aje. Kebetulan baru beli bahan-bahan untuk buat kek…
Bahan-bahan untuk lapisan coklat
1. 110gm coklat masakan di potong kecil
2. 90gm mentega
3. 2 biji telur
4. 100gm gula castor
5. 60gm tepung naik sendiri
6. 1 camca teh vanilla
7. 40 gm gajus cincang dan di panggang (akak guna badam cincang aje)
2. 90gm mentega
3. 2 biji telur
4. 100gm gula castor
5. 60gm tepung naik sendiri
6. 1 camca teh vanilla
7. 40 gm gajus cincang dan di panggang (akak guna badam cincang aje)
Cara-cara
1 . Alas dasar tin 18x18cm dengan kertas kalis minyak. Lengserkan dengan marjerin.
2. Cairkan coklat masakan dengan mentega secara double-boil. Ketepikan. Biarkan sejuk.
3. Pukul telur hingga kembang. Masukkan gula dan pukul sebati.
4. Campurkan tepung berserbuk penaik.
5. Masukkan coklat, vanilla dan badam cincang/gajus dan gaul lagi. Ketepikan sebanyak 2 camca besar.
Bahan-bahan untuk lapisan biasa
2. Cairkan coklat masakan dengan mentega secara double-boil. Ketepikan. Biarkan sejuk.
3. Pukul telur hingga kembang. Masukkan gula dan pukul sebati.
4. Campurkan tepung berserbuk penaik.
5. Masukkan coklat, vanilla dan badam cincang/gajus dan gaul lagi. Ketepikan sebanyak 2 camca besar.
Bahan-bahan untuk lapisan biasa
1. 30gm mentega
2. 80gm krim keju
3. 30gm gula castor
4. 1 biji telur
5. 40gm tepung gandum
6. 2 camca besar susu segar(akak guna susu cair)
7. 1 camca teh esen vanila
2. 80gm krim keju
3. 30gm gula castor
4. 1 biji telur
5. 40gm tepung gandum
6. 2 camca besar susu segar(akak guna susu cair)
7. 1 camca teh esen vanila
Cara-cara
1. Pukul mentega dan krim keju
2. Bila sebati, masukkan gula dan pukul lagi.
3. Campurkan telur, tepung, susu segar/susu cair dan vanila lalu kacau sebati.
4. Tuangkan lapisan coklat dan ratakan kedalam tin. Tuang pula lapisan biasa/keju.
5. Sudukan baki adunan 2 camca makan tadi dan lorekkan menjadi marmar.
6. Bakar pada suhu 175C selama 45 minit atau hingga masak (bergantung kepada oven masing-masing.
1. Pukul mentega dan krim keju
2. Bila sebati, masukkan gula dan pukul lagi.
3. Campurkan telur, tepung, susu segar/susu cair dan vanila lalu kacau sebati.
4. Tuangkan lapisan coklat dan ratakan kedalam tin. Tuang pula lapisan biasa/keju.
5. Sudukan baki adunan 2 camca makan tadi dan lorekkan menjadi marmar.
6. Bakar pada suhu 175C selama 45 minit atau hingga masak (bergantung kepada oven masing-masing.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan