Kalau
tak rajin masak akak masak kicap. Ala semua orang tau nak masak kicap
kan. Tak perlah..akak tepek resepi ni supaya anak akak senang nak masak
di kemudian hari.
Bahan-bahan
- 500gm daging batang pinang/daging lembut-hiris tipis
- 2 biji ubi kentang-hiris lebar dan goreng
- 4 biji bawang putih-tumbuk
- 1/2 sudu teh lada hitam-tumbuk
- 3 sudu makan cili kisar
- 1 labu bawang besar-hiris bulat
- 1/2 cawan kicap manis-akak guna chap kipas udang-nak lebih tambah lagi
- 1 biji cili hidup-hiris serong
- sedikit air
- minyak dan garam secukupnya
Cara-caranya
1. Panaskan minyak, goreng ubi kentang sehingga perang dan toskan.
2. Perlahankan api, tinggalkan sedikit minyak, tumis bawang putih dan lada hitam sehingga wangi, baru masukkan cili kisar.
3. Biarkan cili masak baru masukkan daging, kacau dan biarkan sekejap.
4. Masukkan kicap dan gaul rata dan masukkan sedikit air dan biar sehingga daging empuk.
5. Bila daging dah empuk masukkan sedikit garam, hirisan bawang besar, ubi kentang goreng dan cili merah.
6. Biarkan sekejap baru di angkat. Makan bersama nasi panas
Tiada ulasan:
Catat Ulasan