Rabu, 5 Oktober 2011

Honey Squid (Sotong Bermadu)


Mana-mana akak gi ke blog teman-teman cyber sibuk buat honey prawn...oleh sebab akak tak ada stok udang akak gantikan dengan sotong...jadilah sotong bermadu...jangan kena madu udahlah ye....akak bubuh brokoli yang telah di rebus sebab malas nak masak sayur..ambil idea ni dari nor di kt...yang makan cuma akak dan hb...anak-anak menghabiskan sotong aje..

terima kasih dayang http://dayangjack.blogspot.com/ pasal bagi resepi yang enak ni..akak c & p ajelah ye..tapi edit sikit..jangan marah ekk?

bahan-bahan :
  • 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)-akak tukar sotong
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 biji cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
  • 2-3 biji cili api (diketuk)
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan jus lemon
  • sedikit daun ketumbar (dihiris)
  • 1/2 sudu besar kicap pekat
Cara-cara :

  1. Kisar bahan2 bertanda *. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali.
  2. Tumis bahan2 kisar hingga garing. Masukkan madu, kicap dan sos cili.
  3. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api dan daun ketumbar.
  4. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar.
  5. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.

Tiada ulasan: