Masak bihun sup selalunya akak buat
sarapan pagi minggu ataupun untuk makan malam..kadangkala kami memang
tak suka makan nasi waktu malam. Suka hatilah nak isi ayam ker...daging
ataupun seafoods..kali ni akak buat guna udang dan sotong sebab itu
ajer yang ada stok kat umah. Sayur pun akak guna apa yang ada..kalau
nak meriah masukkanlah bunga kobis dan cendawan.
- 10-15 ekor udang sederhana besar
- 4 ekor sotong-potong kecil
- 1 kiub ayam maggi
- 6 biji bawang putih
- 1 sudu teh lada hitam
- 1/2 sudu teh lada sulah
- 4 biji bawang kecil-dihiris halus
- sedikit kicap
- 1-2 sudu makan sos tiram
- 2 keping fish cake-dihiris tipis
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
- sawi
- kobis
- Bihun - rendam dulu dengan air suam/panas dan toskan
- Hirisan daun bawang/daun sup
- Bawang goreng
- Sambal kicap
1. Kopek udang dan bersihkan sotong .. cuci bersih lalu di tos.
2. Tumbuk bawang putih dan lada hitam.
3. Panaskan sedikit minyak dan goreng bawang merah yang telah dihiris sehingga garing. Ketepikan.
4. Dengan menggunakan minyak yang sama...tumis bawang putih dan lada hitam yang telah ditumbuk tadi sehingga berbau wangi dengan api yang sederhana.
5. Masukkan udang dan sotong , kacau sebati. Masukkan air secukupnya.
6. Masukkan kiub ayam, garam, sos tiram,lada sulah dan kicap sedikit.
7.Setelah mendidih masukkan fish cake, sawi dan kobis. Rasa dulu garam dan rasa dulu sebelum tutup api.
8. Ambil bihun tuangkan kuah sup dan taburkan dengan daun sup/daun bawang bersama bawang goreng.
9. Boleh di hidang panas-panas...buh sambal kicap...fuhhh terangkatttttt..
tak pun goreng dulu bihun kering dalam minyak panas..cara cam ni pun sedap gak
Tiada ulasan:
Catat Ulasan